Het zou zomaar kunnen dat je ze al een keer gezien hebt: De leerlingen van Groep 8+, een clubje kinderen dat op de donderdagmiddag bijeenkomt om kennis te maken met enkele vakken van het Staring. De docenten die willen (het zijn er vaak niet zoveel, omdat het veel voorbereiding kost) komen samen en bereiden enkele lessen voor. Dit jaar is het thema het menselijk lichaam. Voor de kinderen worden er 4 vakken van elk 2 middagen voorbereid. Ze krijgen sowieso Latijn en Grieks, maar ook vakken als biologie en beeldende vorming komen aan de orde. Tijdens deze middagen gaan de kinderen die goede tot zeer goede cijfers halen op de basisschool en behoefte hebben aan iets extra’s aan de slag met dit onderwerp.
Ik kom om kwart over één binnen en alle leerlingen zitten al klaar. Dit voelt heel herkenbaar voor mij, want ik heb zelf ook Groep 8+ gedaan. Terwijl ik vluchtig de groep bekijk roepen een paar kinderen: “Hebben we een nieuwe leerling?!”. Waarschijnlijk vinden ze me er qua lengte wel bijpassen, wat ik me wel kan voorstellen. Als mevrouw Stoop, docent klassieke talen, heeft uitgelegd dat ik van SC Speaks ben, is het voor iedereen duidelijk dat ik erbij ben om een stukje te schrijven over Groep 8+ en kunnen we beginnen.
In het begin van de les komt meneer Van de Sanden binnen met enkele exemplaren van de papieren editie van SC Speaks die waren overgebleven. Meneer Van de Sanden legt uit wat SC Speaks is en alle leerlingen luisteren aandachtig naar wat verteld wordt.

Daarna beginnen de leerlingen met de echte lesstof. Eerst herhaalt mevrouw Stoop een paar dingen uit de vorige les: Een plaatje met daarop het menselijk lichaam met de benamingen voor de lichaamsdelen in het Grieks. Bij iedere vraag die mevrouw Stoop stelt gaan er veel vingers in de lucht, iets wat soms ver te zoeken is in de lessen van de échte leerlingen van het Staring. Hoewel, het lijkt wel alsof de leerlingen al op het Staring zitten: bijna vloeiend spreken ze de gevraagde Griekse woorden weg, en ze vertalen deze alsof het niets is.

Nadat mevrouw Stoop het boek heeft dichtgeslagen van een verhaal dat ze net heeft voorgelezen, kruipen de leerlingen achter de computers. Eerst bestaat er onduidelijkheid over hoe het inloggen nou werkt, maar al snel is duidelijk dat alle benodigde informatie op het leerlingenpasje staat. De achtstegroepers gaan snel aan de slag: het is de bedoeling dat ze aan het einde van de les een kleine presentatie geven over een bekende metamorfose uit de Oudheid. Complete internetpagina’s worden doorgespit op zoek naar zinvolle informatie. Terwijl de kinderen aan het werk zijn grijp ik m’n kans om enkele leerlingen naar hun mening te vragen.
Tijmen (11) vindt Groep 8+ erg leuk. Zijn eerste indruk van het Staring: “Grote school!” De anderen beamen dit. Tom (12) merkt ook nog iets anders op: “Het is wel ver fietsen hoor!”. Verder worden de leraren die de lessen verzorgen aardig gevonden. “Die mevrouw praat alleen wel wat snel,” zegt Tom, wijzend naar mevrouw Stoop.
Dit viel mij niet meer op toen ik haar een paar vragen stelde: Mevrouw Stoop werkt inmiddels al bijna 6 jaar op deze school en doet daarvan al 4 jaar Groep 8+
Wat drijft u er toe om mee te doen aan Groep 8+?
“Ik wil de leerlingen die Gymnasium+ willen gaan doen op de hoogte brengen wat het is op een iets speelsere manier.” Hiermee bedoelt ze dat in plaats van het doorspitten van boeken ze de leerlingen ook een verhaal kan voorlezen of ze iets kan laten opzoeken op de computer
Waar zou u voor kiezen, de Groep 8+’ers of uw normale leerlingen? Waarschijnlijk een hele cliché vraag, maar ik stel hem toch maar even.
“Mijn normale leerlingen, omdat die als het ware van mij zijn, die maak je een heel jaar lang mee, en deze leerlingen maar eventjes.”
Ondanks het feit dat deze leerlingen vaak actiever meedoen tijdens de les?
“Ja, ik heb toch het gevoel dat ik er als ‘normale’ docent meer toe doe.”
Wat vind u een vereiste eigenschap bij een Groep 8+ leerling?
“De kinderen moeten nieuwsgierig zijn en graag nieuwe dingen willen leren.”
Wat wilt u de leerlingen meegeven na de lessen?
“Ik wil ze een soort enthousiasme voor het vak meegeven en als ze later Latijn krijgen, dat ze dan denken: yes!”
Aan het eind van de les kunnen de presentaties worden gehouden, alle leerlingen doen het wat mij betreft heel goed. Als alle kinderen hun spullen even later hebben gepakt en bij de deur een SC Speaks meekrijgen vindt Stijn (11) dat de voorkant er erg mooi uitziet, maar of hij zelf bij onze schoolkrant zou willen? “Nee, dat niet,” zegt hij een beetje verontschuldigend.
De foto’s van groep 8+. Klik op de foto’s om ze te vergroten.
Foto’s: Erica Olthuis en Tristan Braakman.