LynrydSkynryd ACDC
De muziektips voor volgende week. Van boven naar beneden AC/DC en Lynryd Skynryd

Ben ik de enige die daar wel eens last van heeft? Dat je de radio aan zet en er zo’n nummer opstaat dat je de afgelopen weken al honderdduizend keer gehoord hebt, en het is er echt niet beter op geworden. Of dat je op een feestje bent en de muziek gaat maar van BOEM BOEM BOEM en stiekem vind je er geen reet aan. Op dat soort momenten lijkt muziek soms saai te worden. Maar muziek is helemaal niet saai! De manier waarop wij tegenwoordig worden doodgegooid met tientallen beroemde miljonairs met een flinke verslaving aan autotune, dat is saai! Dat er tegenwoordig amper nog bandjes optreden maar enkel nog maar DJ’s, dat is saai! Jurre Oosterwijk, Richard Ribbers en ik zijn het zat dat je amper nog de muziek van goede bands zonder computergestuurde beats en autotune hoort. Daarom gaan wij vanaf vandaag elke veertien dagen het weekend inluiden met echte muziek: de Klassiekers, de Golden Oldies!

Ik wil dit keer beginnen met het laten zien dat we bijna altijd de zelfde nummers te horen krijgen, en dat veel mensen daarom amper een beeld hebben van de muziek van vroeger. Nog niet tenminste… Als ik het bijvoorbeeld heb over Lynyrd Skynyrd, dan zal helaas minstens 80 procent van jullie denken “HUH WIE?”. Als ik jullie dan vertel dat het de band is van het nummer Sweet Home Alabama, zal het kwartje gelukkig bij een stuk meer leerlingen vallen. Maar ik ben bang dat amper iemand de band van ook maar één ander nummer kent. Daarom heb ik als eerste luistertip voor dit weekend gekozen Lynyrd Skynyrd met het nummer Free Bird. Een ware hemel voor de gitaarliefhebbers onder ons!

Free Bird is een voorbeeld van de, in verhouding vrij rustige, klassieke rockmuziek. Als we iets verder in de tijd gaan komen we rond 1980, wanneer de iets ruigere rockband AC/DC (Hier hebben hopelijk wel iets meer mensen van gehoord? Zo niet: zoek het op! Het is de moeite zeker waard!) een nieuwe zanger krijgt. De vorige zanger Bon Scott is overleden als gevolg van te veel alcohol, en na een tijd van tegenslag kwam de grote comeback met het album Back in Black met als nieuwe zanger Brian Johnson! Nummer 6 van het album draagt diezelfde naam en is, naar mijn mening, één van de gaafste ruwe maar toch vrij simpele rocknummers ooit. Dat is mijn tweede tip: AC/DC – Back in Black.

Een korte kennismaking vandaag, want mijn tussenuur zit er al bijna weer op. Maar over 14 dagen zijn we er weer met een nieuwe dosis oude-lullen-muziek!

Hebben jullie ondertussen nog tips van goede nummers die voor het jaar 2000 gemaakt zijn? Laat het ons in de reacties weten!

Simon Baauw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.