Black Sabbath, de grondlegger van heavy metal

 

bs 1

Black Sabbath, een van de grootste en bekendste heavy metal bands, heeft deze maand bekend gemaakt dat het aan zijn laatste wereldtournee: “The end” zal gaan beginnen.  Deze band heeft een grootse carrière achter de rug en mag zich met recht een van de grootste heavy metal bands ter wereld noemen. Dit was voor mij de aanleiding om het tweede deel van de Golden Oldies reeks te weiden aan deze band en hun muziek.

Black Sabbath is wereldwijd bekend. Iedereen moet wel eens van hun naam of van de leadzanger Ozzy Osbourne gehoord hebben. Bekende nummers zijn: Paranoid, War Pigs en Iron Man. De band staat bekend als de grondlegger van heavy metal, omdat die de eerste was die de kenmerkende ritmes van heavy metal maakten en satanische thema’s in hun nummers stopten. Hiermee luidden zij het begin in van de muziekstroming heavy metal en inspireerden zij andere bands om hun voorbeeld te volgen.

De geschiedenis van de Band:

Black Sabbath werd in 1969 opgericht in Birmingham door de Tony Iommi en Geezer Butler. Zij bepaalden de bezetting van de band en wouden deze uitbreiden met een leadzanger en drummer. Tommi was de leadgitarist en Geezer werd de bassist. Zij moesten nog een drummer en een zanger hebben en plakten een advertentie op het raam van de plaatselijke supermarkt. Zo kwam het latere gezicht van de groep, Ozzy Osbourne, op het idee om zich bij de ban d te voegen. Later werd ook de drummer, Bill Ward, aan de groep toegevoegd.

De groep heette eerst Polka Tulk en later Earth. Het idee voor de naam Black Sabbath kwam door een horrorfilm die tegenover de studio draaide, waar ze hun eerste album opnamen. Ze raakten erg geïnspireerd door die film om een antiflowerpower album af te leveren. Ze maakten een album (genaamd Black Sabbath) met nieuwe ritmes met een donkerdere klank en duistere teksten met occulte en satanische thema’s. Ook werd aan de binnenkant van de albumhoes een omgekeerd kruis, een teken van de duivel, geplaatst om het geheel af te maken. De opvolger van dit album, Paranoid, werd een wereldhit en maakte de band in een keer beroemd. Het titelnummer is tot op vandaag de dag nog erg bekend en is vaak gecoverd. Hieronder kun je het nummer luisteren.

https://www.youtube.com/watch?v=IyvAO_dzUFo

Ook hier gebruikten ze dezelfde opzet als hun eerste album. De band experimenteerde met nieuwe , snellere en duistere ritmes en in combinatie met de teksten en de uitbundige vertoningen van bs 2Osbourne, ook wel The Prince of Darkness genoemd (zie hiernaast), vormden zij een totaal nieuw genre: heavy metal.

Een goed voorbeeld van minder bekende, maar geweldige nummers van Black Sabbath die goed de heavy metal aspecten die ik bedoel laten zien is Children of the Grave (mijn persoonlijke favoriet). In dit nummer hoor je goed de snelle en donkere  ritmes die hun muziek kenmerkt. Het heeft een lekker ritme en een goede aansluiting met de zang van Osbourne.

Een ander goed voorbeeld is het nummer God is dead. Het heeft een rustig ritme en krachtige zang van Osbourne. In dit nummer wordt tegen de toenmalige maatschappij getrapt door in de teksten te twijfelen of God wel echt bestaat en dan wel niet dood is, want hij doet niets aan de ellende in de wereld. Het is een goed en krachtig nummer dat het luisteren waard is.

De band was in een klap beroemd. Zij traden op in de hele wereld en leefden het rockster leven. Ook ontwikkelden zij een steeds duisterder en uitbundiger imago. Zij traden in de hele wereld op en brachten nog eens 6 albums uit. In 1979 werd Osbourne uit band gezet door zijn overmatige drugsgebruik.

Osbourne begon daarna een zeer succesvolle solocarrière, door het oprichten van zijn eigen band: The blizzard of Ozz. Hij kreeg een nog grotere bekendheid dan met Black Sabbath. Iets wat hem vooral bekend maakte was het vleermuisincident, waarbij hij de kop van een dode vleermuis afbeet die een fan tijdens een optreden op het podium smeet. Hij bouwde zij imago uit als Prince of Darkness en werd een icoon in de muziekwereld, die vandaag de dag daar nog beroemd mee is. Zijn bekendste nummer is crazy train, waarmee hij de stijl van Black Sabbath voortzet.

Terwijl Ozzy solo steeds bekender werd, daalde de bekendheid van Black Sabbath. Diverse zangers, zoals Ronnie James Dio, Ian Gillan en Tony Martin volgden elkaar snel op en de band bereikte een dieptepunt in populariteit. Ook de muziek die de band maakte kon niet meer tippen aan die van de hoogtijdagen met Osbourne.

Na 1995 werkten de oude leden van de band af en toe samen. Pas in 2007 begonnen ze pas met een betere samenwerking. In 2011 kwam er pas een reünie van de band en steeg de bekendheid weer. Zebs 3 begonnen weer met het spelen van hun oude hits en gingen weer toeren. Sindsdien steeg hun populariteit weer en zijn ze een icoon in de muziek wereld geworden.

Ze hebben een rijke carrière achter de rug en hebben een grote nalatenschap achtergelaten. Zij begonnen heavy metal en vormden een inspiratiebron voor vele andere bands. Hierdoor zijn zij met recht een van de grootste heavy metal bands ter wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.