Laatst moest ik voor een Nederlandsopdracht een leesboek lezen. Eerst kon ik niet kiezen, niets op de lijst sprak me aan, tot ik een boek genaamd “Gevangen Vogel” van Ria Lazoe zag. Het leek me wel interessant en daarom ging ik naar de bibliotheek om het op te zoeken. Ik las de achterkant en was helemaal om. Ik heb het boek uitgelezen en de opdracht gemaakt. Omdat ik het zo’n leuk boek vond, ga ik jullie mijn mening over het boek vertellen en misschien ompraten om dit boek ook te lezen.

Het boek begint met een oude vrouw genaamd Nina die vertelt over haar verleden.  Ze gaat terug naar de zomer van 1944 in Amsterdam. Nina is dan een meisje van dertien jaar. Als ze in gezelschap van tante Mieke thuis komt, zijn ze getuige van Duitsers die haar ouders in een overvalwagen sleuren. ’s Avonds komt een onbekende langs om te informeren naar haar vader. Zijn broer die in het verzet zat, is dood gevonden en de laatste die met hem gezien is, was Nina’s vader. De twee mannen hadden ruzie.Tekst gaat verder onder afbeelding.

Wat heeft haar vader te maken met die moord? Hadden ze toch moeten vluchten zoals Nina eerder had gevraagd? En waar zijn ze nu? Komen ze weer thuis? Haar broer zat gelukkig veilig en wel bij haar opa in Utrecht. Tante mieke brengt Nina naar oom Jan in Drenthe. Hij is weduwnaat en heeft een baby. Nina blijft er logeren en leert voor de baby te zorgen. Ook leert ze hoe ze een valkenier kan worden net als oom Jan. Ze maakt daar een vriend genaamd Siri. Op een dag komt een leuke jongen genaamd Peter langs om te vragen om melk. Ze gaf hem melk en hij kwam terug met de lege flessen, dit herhaalde zich steeds vaker en ze begon steeds meer gevoelens voor hem te krijgen. Toen kwamen er Duitsers op het kasteel van Siri’s ouders. De stemming was in een klap weg…

Ik vind “Gevangen Vogel” een leuk boek. Het boek wordt gedetailleerd beschreven en het sleept je mee door de gebeurtenissen, omdat je misschien dezelfde leeftijd of dezelfde problemen hebt. Het boek gaat niet alleen over oorlog, maar ook over haar vriendschap met Siri, haar liefde voor Peter en ook over zorgzaamheid. Nina leert namelijk voor het kind van haar oom te zorgen.

Ik vind het boek “Gevangen Vogel” zeker weten een aanrader! Als je voor Nederlands een boek moet lezen, is dit zeker een leuk boek.

Door Redactie

Een gedachte over “Gevangen Vogel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.