Uit onderzoek door de GGD is gebleken dat in onze regio het meeste alcohol wordt genuttigd onder de achttien jaar. Het Staring College heeft samen met een aantal andere partijen een idee bedacht om dit tegen te gaan en dat is gelukt! Maar wat gaat onze school dan precies doen?

‘Het probleem ligt bij niet alleen bij de leerlingen, maar vooral bij de ouders’, weet Matty Bruins, beleidsmedewerker van het Staring, ons te vertellen. ‘De ouders zijn vroeger opgegroeid in een tijd waarin nog niet bekend was hoe slecht alcohol was’. Doordat ouders de gevolgen nog een beetje onderschatten en kinderen van zestien jaar ook wel ‘even een biertje’ laten drinken, wordt het voor de kinderen heel normaal.

Het probleem ligt niet alleen bij de leerlingen, maar vooral bij de ouders’

Nou, na dit stukje bewustwording is het tijd om dan eindelijk te vertellen wat er gaat gebeuren: er komt een stapavond. Elke leerling heeft hier al een mailtje en een poster van gehad. De leerlingen en ouders die zich opgeven worden gesplitst. Daarna gaan ze naar de cafés La Touche en H2O. alcohol-64164_960_720 (1)In het ene café worden stellingen voorgelegd aan de jongeren, waardoor ze met elkaar kunnen discussiëren over drankgebruik. Terwijl de leerlingen druk in de weer zijn met praten, zijn de ouders aan het luisteren naar een ervaringsdeskundige die zelf heel vroeg begonnen is met drinken en er nu zijn beroep van heeft gemaakt om uit te leggen wat de problemen van te veel alcohol zijn.

Misschien is het ook nog leuk om te vertellen dat voordat deze hele avond begint, er nog een prijsuitreiking komt. Tijdens deze prijsuitreiking worden aan leerlingen uit de hogere klassen een prijs uitgereikt. Dit project gaat, hoe kan het ook anders, ook over alcohol. Nadat de avond is afgelopen, is er nog een gelegenheid om na te praten bij Stichting Welzijn Lochem.

De voorbereidingen hebben wat tijd gekost. Dit komt omdat veel organisaties en bedrijven hieraan hebben meegewerkt. Na lange telefoongesprekken en telkens hetzelfde moeten zeggen zijn de GGD, Stichting Welzijn Lochem, de gemeente Lochem, Tactus, onze school en de horecagelegenheden La Touche en H2O eruit gekomen en hebben ze deze fantastische avond voorbereid. Het is natuurlijk een beetje stom om weer op school uitleg te geven over drank, want dit gebeurt al best wel vaak. Daarom is gekozen om de activiteit eens op een heel andere plek te houden.

Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. Heb jij dus zin om op dinsdag 9 mei mee te doen aan dit actuele programma? Meld je dan nu aan via stapavond@staring.nl en kom om 19:00 uur naar de Schouwburg.

Poster Stapavond Lochem (1)-1

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.