Een tijdje geleden werd er op het Staring een heuse film opgenomen! Er vonden toen namelijk opnames plaats voor de nieuwe educatieve speelfilm van Jelle Kleinhesselink: “Opgepast!”

Als Ruurloër en regisseur van “Homo?! Boeit geen flikker!”, komt Jelle nu met een nieuwe educatieve speelfilm: “Opgepast!” Deze film is bedoeld om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van het uitgaansleven, drank en drugs. Ik heb daarin meegespeeld als figurant, en het was een leuke ervaring.

In juli verscheen er op de Facebook-pagina van het bedrijf van Jelle, “VanJelle Producties”, een bericht waarin werd gevraagd naar vrijwilligers om als figurant te spelen in “Opgepast!”. Ik heb acteren altijd leuk gevonden, dus heb ik een mail gestuurd met mijn naam, leeftijd, adres en een foto van mijzelf. Enige tijd later kreeg ik een mail terug, waarin stond dat ik was aangenomen als figurant, en wat ik allemaal mee moest nemen: mijn rugtas met een aantal boeken, mijn fiets, mijn jas, en nog wat andere spullen. Ongeveer een week daarna kreeg ik nog een e-mail, waarin ik werd gepromoveerd tot ‘edelfigurant’. Een edelfigurant is een ‘belangrijkere’ figurant, die vaker in beeld komt en in een dichtere kring rond de hoofdpersoon zit. Als edelfigurant zou ik een paar normale scènes opnemen, en één scène alleen voor edelfiguranten. Ik had er erg veel zin in!

Op 23 september was het zover: de eerste draaidagen van “Opgepast” waren aangebroken, en om 08:00 stond ik al bij het Staring College. Daar aangekomen moesten alle figuranten hun ‘quitclaim’ inleveren. Dit is een document dat je moet ondertekenen, waarin je zegt dat je geen aanspraak maakt op de rechten van de film. Toen werden we doorverwezen naar domein 0.1, dat voor die dag het domein voor de figuranten zou zijn. Hier konden we zitten, praten, eten en… wachten! Veel wachten! Hoewel ik om 08:00 al aanwezig was, was ik pas rond 12:00 nodig in een scène! Gelukkig had ik genoeg vermaak meegenomen, bestaand uit twee boeken, en mijn telefoon natuurlijk. En toen kwam mijn eerste scène.

Deze scène werd op ons schoolplein gefilmd, voor de ingang, en bestond uit een gesprek tussen de vier hoofdpersonen. Als figurant heb je natuurlijk geen grote rol in de scène, dus uiteindelijk liep ik, samen met een andere figurant, ergens pratend op de achtergrond door het beeld heen. De bedoeling was dat wij niet écht met elkaar praatten, maar fluisterden of mimeden. We begonnen gewoon onzininnige dingen tegen elkaar te fluisteren, zoals: “Wist je dat augurken licht geven bij volle maan?” Dit sloeg natuurlijk nergens op, maar uiteindelijk maakt het niet uit, zolang je lippen maar bewegen. Toen de scène in drie takes geschoten was, gingen we weer terug naar binnen.

Na een stevige lunch, bestaande uit broodjes met ham en kaas, en cup-a-soup, werden alle figuranten naar het forum geroepen. Daar werd mijn tweede scène opgenomen. Wederom had ik geen belangrijke rol, zoals ik had verwacht. Ik zat ergens helemaal achteraan aan een tafel, te doen alsof ik aan het praten was met de andere figuranten. Deze scène ging een aantal keer mis, waardoor het een halfuurtje langer duurde dan verwacht. Toen hij er eindelijk opstond, gingen alle figuranten met elkaar op een groepsfoto, en de dag van de normale figuranten zat er op.

De cast en de figuranten van de film “Opgepast”

 

Nu de normale figuranten weg waren, bleven alleen de edelfiguranten nog over. Dit was een groepje van rond de twaalf mensen, die nog één scène moesten opnemen. Daarvoor moesten we wel even wachten, omdat de hoofdpersonen nog bezig waren met een andere scène waarvoor de figuranten niet nodig waren. Toen ook deze scène gelukt was, was het time to shine voor de edelfiguranten.

Deze scène speelde zich af in een klaslokaal, en de edelfiguranten speelden de klasgenoten van de hoofdpersonen. Ik mag hier niet veel over vertellen omdat de film nog niet gepubliceerd is.

Ook de edelfiguranten werden bedankt, zij waren klaar met hun scènes. Toen zei Jelle echter dat er nog een paar mensen gezocht werden voor een scène die moest worden opgenomen op de fiets. Aangezien ik, met twee andere edelfiguranten, de enige was die een fiets meehad, gingen wij met zijn drieën mee naar de fietstunnel vlakbij het sportveld in Lochem. Daar stonden we een tijdje: alle apparatuur werd in een busje gepropt en naar de locatie gereden. Drie kwartier later konden we beginnen! De apparatuur werd op een aanhanger neergezet, inclusief cameraman, geluidsman en regisseur. Toen ook deze scène er op stond, zat de dag er voor mij alweer op.

Op de facebook-pagina van “VanJelle Producties” verscheen een tijdje geleden weer een oproep voor figuranten voor het tweede weekend van draaidagen, en ik heb me er meteen voor opgegeven. Ik was helaas nét te laat, en kon niet meedoen. Inmiddels zitten alle draaidagen erop, en is het aan de crew van “Opgepast!” om het samen te laten komen tot een mooi project!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.