Vandaag is het 5 oktober. Aan deze informatie zou ik geen volledige column hoeven te wijden, want als je bedenkt dat het gisteren de vierde van oktober was, dan kan het bijna niet anders dan dat de vijfde daarop volgt. Waarom schrijf ik dan toch dit bericht?

wc1737059Volgens de grote vriend van iedere scholier, Wikipedia, is het vandaag de dag van de Leraar, de actiedag “Meld Geweld” en bevinden we ons in de Week van de Toegankelijkheid, de Nationale Onderwijsweek en de Week van de Democratie. (Inter)Nationale dagen die nog zullen volgen deze maand zijn onder andere The Global Handwashing Day, de Wereld Ergotherapiedag en de Nacht van de Nacht.

Gaat het jou ook duizelen van de nationale dagen die we zouden moeten vieren? Niet getreurd, ook ik houd het allemaal niet meer bij!

We hebben er in de loop van de jaren een kunst van gemaakt om zoveel mogelijk nationale dagen in te voeren. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het onwijs belangrijk dat het onderwijs, de bestrijding van wereldarmoede en de rechten van het kind meer aandacht krijgen, betekent dit dan ook dat we gelijk een Niet-Winkeldag, Dag van de Vroeggeboorten en Wereld Televisiedag moeten vieren?

Nee, dat vind ik niet. De digitale kalender van oktober staat vol met verschillende dingen waar we bij stil moeten staan, maar omdat het er zo veel zijn zie ik door de bomen het bos niet meer, wat er toe leidt dat ik überhaupt niet meer stil sta bij waar die dag dan ook voor mag staan. De kwantiteit overstijgt de kwaliteit van de bewustwording en daar helpen we niemand mee.

Wat nu gaat volgen is het cliché argument dat iedereen die geen fan is van Valentijnsdag meer dan eens op 14 februari gebruikt: waarom zouden we maar één dag in het jaar de liefde vieren?

Maar zoals dat gaat schuilt er in ieder cliché een kern van waarheid en zo ook in deze. Met alle liefde van de wereld en betrokkenheid wil ik dagelijks stil staan bij de verbetering van het onderwijs, chronische ziekten en mensenrechten, maar laten we het niet gaan overdrijven. We kunnen beter onze aandacht richten op de werkelijk belangrijke zaken die onze dagelijkse aandacht (het hele jaar door!) verdienen. En mijn excuses, systeembeheerders, maar dan denk ik op jullie nationale dag liever aan hoe we de oorlog in Syrië zouden kunnen stoppen.

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.