Afgelopen activiteitenweek zijn de tweede klassen naar Zutphen geweest. Hier werden opdrachten uitgevoerd voor vakken als aardrijkskunde en economie. In dit artikel kom je wat meer te weten over deze opdrachten. Misschien handig als je er nog heen gaat, of om herinneringen op te halen!

 

Aardrijkskunde: de foto-opdracht

In de foto-opdracht gingen de leerlingen de wijk Noorderhaven in, waar foto’s gemaakt werden van voorbeelden van renovatie of sanering. Hiervoor kregen de leerlingen een uur. Er was een soort routeplanner, waarin stond waar je heen moest. Op die plekken kon je de gebouwen van de opdracht zien. Ook werden er vragen gesteld over de omgeving, zoals “in de verte, schuin links, zie je oude arbeiderswoningen staan, waarom zullen deze worden afgebroken?” Op elke foto moest ten minste één leerling staan.

 

Aardrijkskunde: enquêteren:

Na het maken van de foto’s werden de leerlingen naar bepaalde plekken gestuurd. Hier moesten ze mensen vragen stellen over de aantrekkelijkheid van het centrum als het om winkels gaat. Hierin moesten de leerlingen hun eigen vragen opstellen, maar de hoofd-, en deelvragen waren al gemaakt. Onze klas (L2M) had de pech op maandag naar Zutphen te gaan. Op maandagochtend zijn er natuurlijk nog veel winkels gesloten, en dus zijn er ook minder mensen in de stad en het regende nogal. Desalniettemin is het onderzoek toch geslaagd. Deze opdracht duurde anderhalf uur.

 

Economie: een film over Zutphen

Dit klinkt niet als iets voor economie. Dat is het wel als je erbij bedenkt dat Zutphen vroeger een Hanzestad is geweest. Voor het vak economie maakten we een film over twee van de volgende onderwerpen:

Markten: waarom zijn er zo veel verschillende markten en waarom is er gekozen voor deze locatie?

Winkels: waarom is er gekozen voor de locatie? (van ‘oude’ en moderne, grote winkels)

Ambachten: wat is er nu nog terug te zien van de oude ambachten in de stad?

Toeristische trekpleisters: welke plekken zijn aantrekkelijk voor toeristen en waarom?

Wonen in de binnenstad: hoe probeert de gemeente de binnenstad aantrekkelijk te maken?

Uit deze vragen mocht je zelf een paar kiezen. Het filmen mocht in de opzet van een documentaire, vlog of bijvoorbeeld journaal. Ook hiervoor was keuzevrijheid. In Zutphen werd de video opgenomen op locatie. Daarna is hij in de klas gemonteerd. Helaas zijn de video’s niet voor publiek opengesteld. Voor deze opdracht was wederom anderhalf uur uitgetrokken, wat ook de duur van de vrije tijd was.

 

Ik hoop dat je van dit artikel een idee hebt van wat er is gebeurd in Zutphen, of dat je je sentiment weer even opgehaald hebt.

Laat ons weten wat je te zeggen hebt!