Goh, wat een enorm voorbarig artikel: de examens zijn er nog lang niet, dus waarom een count-down? Wellicht is het omdat sommigen schrikken als ze de daadwerkelijke woorden “twee” & “maanden” zien. Even een wake-up call. Want de examens zijn iets wat je uitstelt, iets wat pas ver in de toekomst plaatsvindt. Twee maanden lijkt al zo snel; het is al over 1/6 van een jaar! Maar, je kunt het ook als een geruststelling zien. Vandaar even dit artikel. Voor mezelf, maar ook voor de andere examen-stresskippen die op onze school rondlopen. Hieronder vijf redenen waarom je je (nog) geen zorgen hoeft te maken:

 1. Je hebt nog TWEE MAANDEN!
  Dat zijn exact 61 dagen. Een-en-zestig dagen die je kan gebruiken om je naar hartenlust voor te bereiden. Stressen is dus nog echt niet nodig. Je hebt nog genoeg tijd om leer- en herhaalwerk in te plannen.
 2. Je hebt nog mega veel vrije dagen!
  In de aanloop voor het examen heb je ongeveer 10 dagen om je volledig kapot te studeren (uitval + vakantie). Je hoeft nu nog niet elke dag tot laat te leren, want je zult echt nog genoeg tijd hebben om je in die vakantie te concentreren. (Hoewel ik het niet adviseer om verder niks meer te doen tot aan die 10 dagen; spreiding van je werk is belangrijk).
 3. School helpt je met voorbereiden.
  Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid straks tijdens de centrale examens. De leraren zullen in de komende weken echt nog genoeg tips en opdrachten geven. Als je vragen hebt kun je vast bij ze terecht. Je hoeft niet alleen op jezelf te vertrouwen voor je examentraining.
 4. Je kent de meeste stof al.
  Als je een beetje opgelet hebt tijdens de lessen, dan komt de meeste leerstof je best bekend voor. Sommige dingen zullen een beetje weggezakt zijn, maar in principe is het alleen herhaalwerk. Je hoeft dus geen nieuwe boeken te lezen of nieuwe formules te leren. Een beetje herhalen en dan een paar oude examens maken; dat moet goedkomen, toch?
 5. Toetsweek III is hel en hemel tegelijk.
  Wat een enorme toetsen zijn dat. Voor wiskunde mag je een toets maken over het gehele jaar en voor kunst kun je alle stof ooit oprakelen. Best wel een gedoe voor een toetsweek, zeker als je geen geweldig geheugen hebt. Allemaal grote toetsen dus, maar dat betekent wel dat je een extra oefenmoment hebt voor het CE. Heb je niet zo’n goed cijfer, dan weet je meteen waar je pijnpunten zitten. En bij een goed cijfer mag je trots en opgelucht zijn; je hoeft niet meer veel te doen voor de examens van dat vak.

Relax, nog twee maanden. Het komt dus echt wel goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.