Imre Korpadi is pas vijftien, maar lijkt haar toekomst al uitgestippeld te hebben. Ze is vol enthousiasme over reizen, heeft zichzelf door de toetsweek heen geschreven en heeft een bloedhekel aan wiskunde.
Bovendien is ze redactielid van The SoCiety Speaks!

 

Als je jezelf zou moeten voorstellen met vijf woorden, welke vijf zou je dan kiezen?

Ah, ik was al heel erg bang dat er zo’n vraag zou komen. Euh … Schrijven, creatief, apart, reizen en films.

 

Nou om dan bij schrijven te beginnen: schrijf je veel? En wat schrijf je dan zoal?

Nou van alles, blogs maar ik ben ook bezig met een boek in het Engels, ik hoop dat het vandaag af is!

 

Oh wauw, een boek is niet niks! Kun je ons al verklappen waar het over gaat? Of een titel wellicht?

Nee dat is geheim hahaha. Maar als het zover is staat het heel erg groot over al mijn social media.

 

Dan neem ik aan dat schrijven ook is wat je graag wil doen voor de schoolkrant? Waarover wil je gaan schrijven?

Ja! Over van alles wat ik interessant vind.

 

Wil je er ook je beroep van maken? Is dit het eerste boek dat je schrijft?

Ja dit is het eerste boek dat ik schrijf, maar ik heb hiervoor ook wel andere dingen geschreven. En ik wil er heel erg graag mijn beroep van maken.

 

Reizen noemde je ook, wat is de mooiste plek waar je ooit geweest ben?

Toen ik elf was ging ik naar Kenia, dat was wel heel gaaf. Steden vind ik ook heel leuk. Met name de arty stijl van Berlijn. Florence vond ik ook heel mooi en ik kan niet wachten tot ik naar Londen ga.

 

Je gaat dus binnenkort naar Londen, staat er nog een plek hoog op je reis-bucketlist?

Mmmmmh. Nee niet één plek, maar heel veel bijzondere plekken waar ik allemaal even graag naartoe zou willen.

 

Films noemde je ook. Wat is er leuk aan films?

Ik hou van kunst en verhalen. Een boek vertelt een verhaal maar een film ook, en die doet dat op een hele andere manier. Ik houd bijvoorbeeld van films die met weinig gepraat en veel mooie beelden een verhaal vertellen.

 

Lezen én films, lees je eerst het boek of kijk je eerst de films?

Ik probeer altijd eerst het boek te lezen, omdat er dan meer ruimte is om zelf na te denken, maar het lukt niet altijd. Soms wil je een boek gewoon heel graag lezen.

 

Heb je een lievelingsboek of –schrijver?

Nee, niet echt. Ik laat een boek me altijd aantrekken door een kaft of verhaal maar niet omdat ik van een bepaalde schrijver houd.

 

En heb je een lievelingsgenre?

Young-adult! Volwassenen hebben een saaie kijk op de wereld, zo van “ik ben oud en mijn leven is saai”. Dystopian zoals The Hunger Games vind ik ook heel leuk.

 

Als je in de huid mocht kruipen van een hoofdpersoon, wie zou je dan kiezen?

Nou, dat is wel grappig, ik houd dus van The Hunger Games maar ik zou nou niet heel graag in de rol van Katniss willen kruipen. Haar leven is verschrikkelijk, pure leedvermaak, no thanks! Oh wacht, The Mortal Instruments heeft wel een leuk wereldje! Daarin gaan toch alleen maar onbelangrijke mensen dood, dus als je daar hoofdpersoon bent ben je veilig.

 

Je noemde ook raar, waarin uit zich dat?

Ik vind het geen slecht woord. Ik ben zelf ook wat aparter dan de meeste mensen maar dat vind ik juist wel leuk. Ik houd ervan als mensen anders durven te zijn, als ze het niet zoveel uitmaakt.

 

Wie is jouw voorbeeld?

Emma Watson! Ze is net zoals ik feminist, en ze heeft het taboe rondom feminisme een beetje weggenomen. Bovendien is ze naast haar filmcarrière ook nog gaan studeren. En Tavi Gevinson, want zij heeft een online magazine en is heel apart. Ze kleedt zich raar maar is daar heel erg succesvol in. Ze heeft heel veel gedaan voor mensen die er buiten vallen, dat vind ik erg bijzonder.

 

En als je dan als feministe één ding op de wereld mocht veranderen, waar zou je dan voor kiezen?

Toch wel het verbeteren van de situatie voor arme en kansarme meisjes over de wereld. Dat wil ook graag écht doen. Ik doe sinds kort mee aan een Anne Frank Ambassador project om uiteindelijk ook echt ambassadeur te worden en mijn eigen project op te zetten.

 

Wat houdt dat in?

Je wordt echt opgeleid om een Anne Frank Ambassador te worden. Eerst leer je heel veel over de geschiedenis van WOII en over Anne Frank zelf en als je dat goed doorloopt en ook daadwerkelijk Ambassador bent wordt je gevraagd om te helpen bij projecten en kun je ook je eigen projecten starten. Zoals projecten voor scholen maar ook het opzetten van tentoonstellingen.

 

Wat wil je doen na je eindexamen?

Eerst wil ik een tussenjaar nemen en reizen en dan Taal en Cultuurstudies in Utrecht met een minor journalistiek en film- en televisiewetenschappen.

 

Nou, dat heb je al flink uitgestippeld!

Ja! Op dit moment is deze school echt een beetje een gevangenis. Ik kom pas tot leven na mijn eindexamens.

 

Wat vind je het leukste aan het feit dat we nu een schoolkrant hebben?

Dat wij als leerlingen een stem hebben, ik vind dat op het moment namelijk een beetje tegenvallen. Ook is het leuk dat kunst meer een rol speelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door Redactie

Laat ons weten wat je te zeggen hebt!