Over 12 dagen gaat de tweede kamer stemmen over een wetswijziging. De wet gaat over het aanpassen van de lestijden. De lessen op alle scholen van Nederland zullen voortaan niet meer vijftig, maar zestig minuten gaan duren.

Rutte presenteert het regeerakkoord.

De fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) hebben op 10 oktober 2017 het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd. Hierin stond al kort iets vermeld over de wetswijziging in de lestijden. “Voor een goede toekomst, is goed onderwijs nodig”, zei een van deze fractievoorzitters ooit, “Langere lestijden dragen hier aan bij”.

De kans dat de wet er ook echt komt is aardig groot. De ruime meerderheid van alle partijen in de tweede en eerste kamer hebben al aangegeven het de wetswijziging te zullen steunen. Het lijkt er dus op dat de wijziging ook echt zal plaatsvinden.

Verschillende mensen in Nederland zijn enthousiast, waaronder ook de Amsterdamse Eliteclub. “Kinderen hebben toch zeeën van tijd. Ze kunnen hun tijd het beste besteden aan school. Als deze wetswijziging wordt aangenomen, gebruiken ze onder andere hun smartphones minder vaak en dat is goed nieuws.”

Ze moeten er gewoon even aan wennen, dat is alles.

Daarentegen zijn er ook tegenstanders. Dit zijn voornamelijk leerlingen zelf. “Als ik om bijna half zes uit ben, kan ik na het fietsen nooit meer op tijd zijn voor het eten. Op dinsdag- en donderdagavond heb ik voetbaltraining, dat ga ik ook al niet meer redden. Laat staan mijn vrienden, ik heb daar dan al helemáál geen gaatje in m’n agenda meer voor. We hebben nu eigenlijk al te weinig tijd door al het huiswerk.” Alleen worden ze snel de mond gesnoerd door de politiek. “Ze moeten er gewoon even aan wennen, dat is alles.”

Het is niet zo dat we eerder door de lesstof zijn. Op dit moment is een methode vaak te groot om volledig af te krijgen binnen de tijd. Dit is vooral in de onderbouw een probleem. Nu er meer tijd is, wordt naar verwachting in de meeste gevallen de volledige methode afgerond. Als er juist tijd overblijft, kan er meer tijd worden besteed aan vaardigheden. Denk aan het doen van wetenschappelijk onderzoek of naar buiten gaan bij biologie.

Dit zou het nieuwe rooster kunnen zijn.

Op onze school heeft dit ook enkele gevolgen. Hieronder staat een tabel van het waarschijnlijk toekomstige rooster. Onze school heeft zelf nog niets naar buiten gebracht. We hebben dus zelf deze tabel gemaakt.

Het kan zo zijn dat de uren anders worden ingedeeld. Mogelijk lijkt het de directie beter om ons eerder dan 8:15 uur te laten beginnen, zodat we dan ook vroeger uit zijn. Voor de bovenbouw komt de middagpauze ook erg laat. Wellicht dat er voor de bovenbouwpauze een aangepaste tijd komt. Het turborooster wordt waarschijnlijk 50 minuten per les, maar hierover is ook nog niets te zeggen.

Over 12 dagen wordt er gestemd over een wetswijziging. Veel mensen zijn enthousiast en hopen dat de langere lessen er ook echt komen. Toch zijn er enkele leerlingen die te weinig tijd denken te hebben als de lessen niet meer vijftig, maar zestig minuten gaan duren.

Door Redactie

2 gedachte over “Elke Les Gaat 60 Minuten Duren”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.