In deze zomervakantie is er een radicale verandering geweest in mijn levensbeschouwing. Ik heb me bekeerd, en wel tot “het ware geloof”. Merk wel op: mijn geloof is echt het ware, in tegenstelling tot wat andere geloven ook beweren. Ik ben namelijk aanhanger geworden van het Pastafarianisme, oftewel geloof in het Vliegend Spaghettimonster. Dit is een nieuwe religie, en bestaat pas sinds een paar jaar. De religie heeft mij de ogen geopend, een nuchterdere kijk op het leven gegeven, en veel geleerd. Laat me iets meer vertellen over de inhoud van het geloof:

Het Pastafarianisme zegt dat de aarde en het heelal zoals wij het kennen in een dronken bui geschapen zijn door het Vliegend Spaghettimonster. Daarom moeten wij het monster eren en dankbaar zijn. Ons heilige voedsel bestaat uit pasta, met gehaktballetjes. Ons heilige boek kent 8 geboden, in de vorm van “ik heb liever niet”. Een voorbeeld van een gebod is: ik heb liever niet dat je kerken, moskeeën of tempels bouwt van miljoenen euro’s in mijn naam. Besteed het geld nuttiger! Ook geloven wij in de goddelijke kracht van piraten. Er bestaat een onweerlegbaar bewijs dat de aanwezigheid van piraten omgekeerd evenredig in verband staat tot de opwarming van de aarde. In 1700 was er een groot aantal piraten wat op aarde rondliep, en was er geen sprake van klimaatverandering. Anno 2017 zijn bijna alle piraten verdwenen, en hey, verrassend: de opwarming van de aarde is een serieus maatschappelijk probleem. Naast deze zeer plausibele leer, kent ons geloof, als ieder volwaardig geloof, een heilige klederdracht. Deze bestaat uit een vergiet, wat omgekeerd op het hoofd dient te worden gedragen. Een zogenaamd ‘religieus hoofddeksel’.

Dit klinkt allemaal leuk en aardig, zou je denken, maar wat moet je hiermee? Misschien denk je wel dat ik je wil bekeren? Dat is zeker niet het geval! Iedereen is vrij te geloven wat die zelf wil, zij het de misleiding van een ander geloof, zij het de morele duisternis van het atheïsme, of zij het de ware religie van het Pastafarianisme.

In Nederland, en ook elders in de wereld, zijn er velen die strijden voor ons geloof. In verschillende landen is het al erkend als officiële religie. En mag je soms al met een vergiet op je pasfoto, om uiting te geven aan je geloof. Jammer genoeg zijn we in Nederland nog niet zo ver. Sinds 2016 is de kerk van het Vliegend Spaghettimonster een officieel geregistreerde kerk in Nederland. Maar onze leden worden niet op dezelfde wijze behandeld als aanhangers van andere religies. Althans, niet in alle gemeenten. In bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam is het wel toegestaan om met een vergiet op de pasfoto te staan. Maar in de gemeenten Den Bosch en Groningen mag het niet, en lopen er rechtszaken over dit onderwerp, want er zijn nog mensen in dit land die nog niet zo ver zijn, en onze religie nog niet willen accepteren. Ook in de gemeente Lochem nog niet. Daar werd ik een aantal weken geleden op schokkende wijze gediscrimineerd en tegengewerkt, ook al zou dat verboden zijn in Nederland. Dit ging namelijk zo:

Ik was geslaagd voor mijn rijexamen, en dan is de volgende stap natuurlijk het aanvragen van een rijbewijs. Ik dus netjes naar het gemeentehuis, nummertje trekken, beleefd wachten, en naar de balie om geholpen te worden. Maar toen ik mijn pasfoto inleverde, werd opeens de gemeenteambtenaar geïrriteerd en weigerde mijn aanvraag voor een rijbewijs. Wat bleek nou, ik droeg mijn religieuze hoofddeksel op de pasfoto, en dat mocht niet. Alleen omdat mijn geloof zegt dat ik een vergiet op mijn hoofd moet dragen, werd ik anders behandeld dan andere personen. Je kunt het je wel voorstellen, ik pikte dat niet en ging met de gemeenteambtenaar in discussie. Een pasfoto waar je met een vergiet op staat, is even kloppend als een pasfoto met een ander soort religieus hoofddeksel, of een bloot hoofd. Maar dat werd niet geaccepteerd. Toen vroeg ze mij vriendelijk doch dringend het gemeentehuis te verlaten, want ik zou haar tijd aan het verspillen zijn met onserieuze verzoeken. (Ze meende dat mijn geloof in het Vliegend Spaghettimonster niet oprecht was).

Toen ik niet wilde vertrekken werd er een andere ambtenaar bijgehaald, blijkbaar van een hogere rang. Die ging met mij in gesprek over waarom de jeugd dit nou deed, ik was de toekomst van het land. Hij zei depressief te worden als hij nadacht dat de toekomst vol zou zitten met grappenmakers zoals ik. Hiermee insinueerde hij dat het aanhangen van een religie mensen minder in staat zou stellen om iets goeds te doen in de maatschappij. Ik zei dat mijn levensbeschouwing niets uitmaakte voor het feit of ik een positieve bijdrage zou leveren aan de maatschappij in de toekomst, ik wilde gewoon gelijk behandeld worden bij mijn aanvraag voor een rijbewijs. Na een lange discussie stuurde deze ambtenaar me naar huis, en zei me documenten naar hem te mailen waarin stond dat mijn geloof een erkende religie was in Nederland. Dan zou hij mijn rijbewijs aanvraag in behandeling nemen.

Ik dus netjes naar huis, en stuur hem allemaal documenten van de kerk. In deze mail legde ik uit waarom ik legaal gezien gelijk heb, en er geen enkele reden is om mijn religie te discrimineren ten opzichte van andere religies.

Wat was nou de bureaucratische oplossing die de gemeente verzon? De dag daarna kreeg ik een mail waarin stond: we hebben uw mail ontvangen, we nemen het verzoek in behandeling, maar door de vakantie zullen we op 21 september pas antwoord geven. De dag waarop ik dat bericht kreeg was 28 juli…

Ik had natuurlijk geen zin om zo lang te wachten. Een paar dagen daarna ging ik terug naar de gemeente met een pasfoto zonder mijn religieuze hoofddeksel. Dit werd gewoon normaal behandeld, en binnen een paar dagen had ik mijn rijbewijs. (Al voelde ik mezelf wel kaal, en minder in contact met mijn god, door de afwezigheid van mijn hoofddeksel).

Deze twee maten waarmee gemeten wordt, zijn karakteriserend voor de moeilijkheden waar het Pastafarianisme mee te maken krijgt. Aan de ene kant de gevestigde religies, die een bevoorrechte positie genieten. En aan de andere kant het jonge, opkomende geloof in het Vliegend Spaghettimonster, wat op alle mogelijke manieren wordt tegengewerkt. En dat terwijl de inhoud van alle religies even plausibel.

Gelukkig zijn we nu op een moment in de geschiedenis gekomen waarin we openlijk kunnen discussiëren over verschillende levensbeschouwingen. Het Pastafarianisme is nog niet zo ver als de gevestigde religies. Maar we maken wel vooruitgang om op dezelfde manier behandeld te worden.

En wat we uiteindelijk willen, is dat mensen gaan nadenken over de rol van godsdienst in onze hedendaagse maatschappij, en de rechten en plichten die een godsdienst heeft. Zo blijft er altijd wat om over na te denken.

Ben je geïnteresseerd geraakt in mijn religie? Bekijk dan meer informatie op www.kerkvanhetvliegendspaghettimonster.nl

Door Redactie

8 gedachte over “Een vernieuwende levensbeschouwing? Wie weet…”
 1. Beste Kamiel,

  Interessant artikel dat je geschreven hebt. Ik zelf heb ook een interessante theorie.
  zoals we allemaal weten was 9/11 een InsideJob georganiseerd door de Amerikaanse overheid. Wat daarentegen weinig mensen weten is dat het vliegende spaghetti monster er bij betrokken was. Er is NOOIT sprake geweest van een vliegtuig!
  De moslimwereld is onterecht betrokken geraakt bij dit schandaal. Alleen omdat de overheid het bestaan van dit monster ontkent wordt er naar een zondenbok gezocht. Daarom zeg ik Free Palestina and Middle-East and dead to the flying spaghetti monster!

  1. Beste Vincend,

   Bedankt voor je reactie. Je hebt inderdaad een zeer genuanceerde en goed gegronde theorie. Op het eerste gezicht lijkt ze heel plausibel en zou ze zo maar waar kunnen zijn. Echter, ik ben bang dat ik je moet teleurstellen door te zeggen dat je theorie niet kan kloppen. En wel door het volgende gegeven: het Vliegend Spaghettimonster bestaat eigenlijk helemaal niet! Net als andere Goden en opperwezens is het een verzinsel, ontsproten aan de menselijke geest. Om die reden is elke vermeende interactie van een schepper met de werkelijkheid waarin wij leven niets meer dan een waanidee. En het dient ook niet anders behandeld te worden dan dat: een waanidee. Daarom vind ik het zo jammer dat nu nog, in 2017, mensen die eeuwenoude rituelen en misleidende geloven niet los kunnen laten nog serieus genomen worden. Maar dat is mijn persoonlijke mening…

   Kamiel

   1. Zeer geachte Kamiel,

    Wat een onzin zit je allemaal te schrijven! Ons een beetje misleiden. Bah!

    Een schoolkrant hoort de waarheid te vertellen en niet deze kinderachtige nonsens. Wat een walgelijke grap was dit. Hoe durf je mijn geloof zo erg te beledigen! Het Vliegende Spaghetti monster is een manier van ontspanning voor mij. Het laat mij de rompslomp van de samenleving vergeten. Ik vind dat iets dat niet bestaat ook geëerd moet worden. Israël, Allah, God, of het vliegende Spaghetti monster moeten allemaal gerespecteerd worden en in hun waarde worden gelaten!
    Doe je deze grootspraak alleen om iets anders kleins te compenseren!

    Wat een wanstaltig schijtartikel is dit!

    Met vriendelijke groet,

    Vincend

     1. Helemaal eens met Kamiel. Prachtartikel! Let maar niet op haters zoals Vincend die geen flauw benul hebben van het Vliegend Spaghettimonster.

 2. beste redactie van de schoolkrant,

  Knap hoor dit artikel dat jullie hebben geschreven.
  Echt waar! Ik vind dit heel grappig.
  vind alleen de comments hieronder erg jammer 🙁
  Ik zou graag wat minder haters zien.
  Nu ga ik weer verder met mijn leven. Doei

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.