Misschien heb je het meegekregen, misschien ook niet. Zondag was er een groot protest op het Malieveld in Den Haag, tegen de anderhalvemetermaatregel.

In onze samenleving gelden dezelfde basisregels en -rechten voor iedereen. De kern van ons systeem staat in de grondwet. Daarin staat dat je mag zijn wie je bent, en mag vinden wat je vindt. Hieronder lees je een fragment van artikel zeven lid drie.

“Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.” (De Nederlandse grondwet)

Wat staat daar? Dat iedereen zijn mening moet kunnen geven, zolang je je aan de wet houdt. Dat is natuurlijk een essentieel puntje: de wet. De coronamaatregelen van onze regering staan (nog) niet in de wet, alleen als maatregel. Dit wetsvoorstel ligt er echter wel. Je zou daaruit kunnen halen dat wat de demonstranten doen gewoon mag, maar dat is niet waar.  De rechter heeft dit specifieke protest namelijk verboden! Het protest werd georganiseerd door de groep Viruswaanzin. In de reacties op hun twitterbericht over het afgelasten, lees je veel mensen die toch van plan zijn te gaan, ondanks het verbod. Daarom heeft de waarnemend burgemeester toch een kleine demonstratie toegelaten.

Nu komt het: ik word daar dus nogal boos en gefrustreerd van. Zoals Arjen Lubach zei (en levendig uitbeeldde), anderhalve meter afstand is minder doden. Nu is het niet altijd mogelijk om de afstand te houden, maar moedwillig breken is een ander verhaal. Ik ben helemaal voor de vrijheid van meningsuiting en het recht tot demonstratie, maar ook voor het gebruik van gezond verstand. Het is niet zo dat je immuun wordt voor het coronavirus als je het niet eens bent met de maatregelen. Toch lijkt het alsof deze gedachte wel leeft, en braken zondag erg veel mensen bewust de anderhalvemetermaatregel.

Dat is niet alleen illegaal, maar ook ontzettend egoïstisch. Als we straks in een tweede golf zitten, dus nog veel langer thuis, niet naar school, niet naar opa en oma, al dat soort dingen, dan zijn dit soort mensen daar onder andere bijdragers aan. Ga je demonstreren? Verzin iets creatiefs (en veiligs), krijg je nog positieve aandacht ook.

Wat is er zondag dan gebeurd? Er waren onder de demonstranten een aantal relschoppers, maar dat laten we even buiten beschouwing want dat is gewoon treurig. In een fragment van de NOS was een mevrouw te zien, die zei dat we helemaal geen baat hebben bij een vaccin, maar bij liefde. Ook was er een man die vond dat mensen sociale wezens zijn en dus niet afgezonderd mogen worden, en dat de regering crimineel handelt. Wat volgens mij niet binnengekomen is, is dat die liefde en omhelzingen je niet immuun maken voor corona, maar je een groter risico opleveren. En als je corona hebt, kan je doodgaan! Dat is geen bangmakerij, dat is geen hoax. Dat is de harde realiteit.

De regering werkt met specialisten die verstand van zaken hebben. Ben je geen fan van de regeringspartijen en vind je dat je je daarom niet aan de regels hoeft te houden? Denk dan even aan de PvdA’er die de zetel van Bruno Bruins overnam. Er wordt niet gelet op partijkleur. Het hele kabinet, het hele parlement, hebben allemaal hetzelfde doel: zo snel mogelijk uit dit economische en sociale drama komen. Dat kunnen we alleen als iedereen meedoet.

Dat vaccin hebben we dus wel nodig en hard ook. Als onze geliefde demonstranten namelijk bewust hun naasten in gevaar brengen, ook al is dat een gevaar waar ze zelf totaal niet in geloven, waardoor het risico nog groter wordt, is de tweede piek onafwendbaar. Ja, het duurt lang, zo’n vaccin. Niemand wil wachten. Maar als we niet wachten, hebben we een heel groot probleem. Want: als je niet geïmmuniseerd bent voor het virus, wat bijna niemand is tot nu toe, betekend dat dat je kwetsbaar bent. Als je kwetsbaar bent, kan je ziek worden, met alle bijbehorende gevolgen. Dat geldt voor iedereen.

Niet zo lief als je daar bewust aan bijdraagt! Als je echt geeft om de mensen om je heen, houd je dan gewoon aan de maatregelen. Samen werken we aan morgen, en dat lukt alleen als ook de demonstranten van afgelopen zondag doorhebben dat deze maatregelen er niet zijn voor henzelf, maar om iedereen (dus ook familie, vrienden, kennissen, noem maar op) te beschermen. De boetes die hieraan gekoppeld zijn, zouden helemaal niet nodig moeten zijn. Nederlanders hadden zelf al tot de conclusie moeten komen dat dit het beste is voor ons land. Vind je dat niet leuk? Jammer dan. Jij hebt verantwoordelijkheid. Denk niet alleen aan jezelf, denk ook aan anderen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.