Donderdag 12 januari werden de deelnemers van het DELF-programma na hard werken beloond met een DELF-diploma. Een hele prestatie waar de geslaagden trots op mogen zijn. Gefeliciteerd!

Nog nooit van DELF gehoord? Niet gek, want dit was de eerste keer dat Delf te volgen was op het Staring College. Er werden 10 extra lessen Frans gegeven waarbij Monsieur Lenoir voor de klas stond. Zijn doel was iedereen te laten slagen met het gewenste niveau. Er waren drie niveaus aanwezig: A2, B1 en B2, oplopend in moeilijkheid.

De leerlingen kregen elk een afwijkende methode van het reguliere onderwijsboek, namelijk een DELF handleiding. Een boek voorzien met allerlei voorbereidende opdrachtjes en theorie. Thuis maakten ze braaf oefeningen uit het werkboek terwijl de les uitgebreid besteed werd aan het spreken en luisteren naar de taal.

Veel zinnen en luisteropgaven later was dan eindelijk de examendag. In een lokaal hier op school werd de theorie getoetst: een viertal papiertjes werd voor hun neuzen gelegd die een leestekst, een luisteropgave en een schrijfdeel bevatte. Na 100 minuten lang achter een tafeltje zitten met zweterige handjes en trillende beentjes waren ze eindelijk klaar met het schrijfonderdeel. MAAR, ze moesten ook nog getoetst worden op spreekvaardigheid. Om dit zo onafhankelijk mogelijk te doen reisden de leerlingen naar een locatie waar gecertificeerde DELF vrijwilligers aanwezig waren.

Het mondeling was een spannende ervaring. Je werd in een Frans scenario gegooid met een klein beetje schriftelijke voorbereiding. Om eerlijk te zijn kon ik niet altijd de rode lijn van het Franse babbeltje van de examinatoren volgen, ik antwoordde maar iets met “Oui” of “Je ne sais pas”. Achteraf ging het natuurlijk wel redelijk, maar op dat moment voelde het alsof de wereld aan het instorten was.

Toch heb ik tijdens het mondeling heel wat dingen geleerd. De eerste minuut was vooral het beheersen van mijn zenuwen. Ik voelde als het ware de zweetdruppeltjes over mijn rug glijden. Dus, les 1: ook met zenuwen kun je Frans praten, al geef ik je geen garantie dat het perfect zal gaan. En onthoud, de examinatoren zijn ook gewoon mensen die het leuk vinden als jonge mensen hun best doen, schaam je dus niet!

Punt 2, Als je eenmaal niet meer zenuwachtig bent kom je wel weer uit je woorden. Niet zo stressen, je wordt goed begeleid gedurende het gesprek en als je vast loopt wordt je meteen geholpen.

Leermoment 3: Maak veel handgebaren! In de Hollywood wereld zie je dat tv-sterren zich uiten met handgebaren om het gesprek te versterken. Bovendien, met die expressieve handgebaren lijk je zelfverzekerder.

Na het zenuwslopende gesprek was het tijd om te wachten. DELF liet een lange tijd niks van zich horen, druk bezig met het controleren van de examen. Iedereen wachtte in spanning af…

De toetsen nakijken en het bepalen van de scores duurde meer dan een half jaar, maar in 2018 konden de diploma’s eindelijk uitgereikt worden. Dit had een saaie bijeenkomst kunnen worden, maar Monsieur Lenoir liet het tegendeel blijken. Een leuke draaiorgel was aanwezig waarop de geslaagden even mochten spelen.

Correspondente Anouk Nijhuis: “Zoals we gewend zijn van de docenten Frans, vond ik het een ontzettend leuke avond. Er was muziek van een draaiorgel wat de sfeer heel erg gezellig maakte! Eerst werd er het een en ander verteld en vervolgens kregen we allemaal ons diploma. Als afsluiter mochten we allemaal een poging doen tot het bespelen van het draaiorgel wat eigenlijk nog best lastig was! Na de tijd waren er lekkere hapjes en kon iedereen gezellig nakletsen. Ik vond het een ontzettend gezellige afsluiter van een heel leuk en leerzaam project ”

Heel erg bedankt Monsieur Lenoir, voor de geweldige bijscholing en de mooie afsluiting!

Ook interesse voor het DELF-examen en wil je meer weten? Je kunt altijd terecht bij je Frans docent, die je graag wat extra informatie geeft.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.