image-514487Het eindexamenjaar wordt soms neergezet als het walhalla voor leerlingen, dé beloning voor alle inspanningen van het jaar, de kers op je middelbare school-taart. Echter, ik heb zelf wel ondervonden dat lang niet alle beweringen over het examenjaar even waar zijn. Vandaar dat ik ze op een rijtje heb gezet, om de mythen over het eindexamenjaar te ontkrachten voor diegenen die er nog aan moeten beginnen. Let’s go!

 

“Je hebt een heel relaxed rooster!”                                    –                              NIET WAAR

Oké, dit gegeven verschilt per persoon. Toch is het wel heeeel toevallig dat niemand uit mijn jaar een fijn rooster heeft. Helaas. Geen thuis-lunches, geen dagen en geen dagen van twee uurtjes. Niet dat dat erg is, maar wel een geval van false advertisement at best. Ach ja, met zo’n gatenkaas rooster heb je in ieder geval genoeg tijd in de tussenuren voor huiswerk en leuke dingen.

“Je toetsen woorden heel snel nagekeken!”                   –                              NIET WAAR

Dit is misschien wel de uitspraak die het meest naar je kop geslingerd wordt gedurende je schoolcarrière. Wat blijkt? Het is een excuus voor docenten om andere toetsen wat langer te laten liggen. Maar gaat het nakijken in je eindexamenjaar sneller? Nah-uh. Weer een mythe, helaas.

“Het jaar gaat immens snel!”                                                  –                              WAAR

Telkens als ik dit hoorde dacht ik: “Ja vast. Zo’n zwaar jaar vliegt echt niet voorbij.” Maar mijn ongelijk is wel degelijk bewezen. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik over twee maandjes al aan mijn examens zit. Alles wat ooit immens ver weg leek – gala, eindexamen, examenstunt- is nu opeens absurd dichtbij. Een uitspraak die wél waar is dus.

loesje22“Het laatste jaar is bijna alleen maar herhaling!”             –                              NIET WAAR

Ik had verwacht dat dit jaar in het teken stond van de voorbereidingen voor de examens. Geen nieuwe stof, alleen herhaling. Niets is minder waar: voor ieder vak dat ik volg heb ik nog meerdere nieuwe boeken met nieuwe examenstof gekregen. Dus, wel herhaling, maar lang niet alleen maar herhaling. Bovendien is het ook niet zo dat je je alleen maar met de examens bezighoudt. Je krijgt een hele vloedgolf aan presentaties en werkstukken, waarvan het ook nog eens lijkt alsof ze allemaal tegelijkertijd gepland zijn. Heel fijn.

“Het eindexamenjaar is zwaar maar erg leuk.”                               –                              WAAR

Helemaal waar, hands down. Ik vind het lang niet allemaal een pretje, maar het jaar stroomt over met leuke dingen die je mag doen. Bovendien zijn het de allerlaatste lootjes en wordt je zwoegen dus ook voluit beloond.

 

Mocht je dit jaar examen doen: herken je het lijstje? Ben je het met me eens, of toch niet? Of zou je zelf nog een uitspraak aan het lijstje toevoegen? Laat het ons weten!

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.