De Eureka Cup, een project waar de eersteklassers tijdens hun technieklessen op dit moment aan werken. Anniek (leerjaar 1) en Judith (leerjaar 5) besloten hier een artikel over te schrijven. 

CVNg6S2W4AAKmUE.jpg-large– Ik (Anniek) doe mee met de EurekaCup 2015/2016 en vertel over mijn ervaring bij de EurekaCup.

De EurekaCup is een wedstrijd voor (in mijn geval) de 1e klas. Daarbij heb je verschillende onderdelen die je kan kiezen, zoals Rijkswaterstaat of ING. Ik en mijn groepje hebben gekozen voor de Rijkswaterstaat waarbij je fileproblemen moet oplossen. Hierbij maak je dan ook een maquette maar hou je ook je eigen logboek bij.

Bij ING moet je een app maken voor de jeugd die bij de ING bank zitten. Je moet eerst een ontwerp maken en dat ontwerp werk je helemaal uit met bijvoorbeeld een moodbord.

Mijn ervaring is dat je er niet alleen plezier in hebt, maar ook dat je er iets van leert. Ik heb het daar met mijn groepje over gehad en we kwamen tot de conclusie dat sommige dingen ook heel veel met het reguliere leven te maken heeft.

– Ondanks dat sommige leerlingen uit de eerste klas al in lengte boven mij uit torenen voel ik me bijna een beetje oud wanneer ik (Judith) het technieklokaal in domein 0.7 binnenloop. Hier heb ik met Anniek afgesproken om een stukje van hun voorbereidingen voor de Eureka Cup bij te wonen. Waarom ik me oud voel komt door de zin die ik mezelf al snel hoor zeggen wanneer ik bij de groepjes kijk tijdens hun werkproces. “Oh wat leuk! In mijn tijd moesten we nog muizenvalauto’s maken”. Ik kan mezelf wel voor de kop slaan na deze uitspraak. Mijn tijd was wel geteld de ‘vele’ vijf jaar geleden.

In ieder geval, dit stukje gaat niet over het feit of ik mezelf al dan niet oud zou vinden, maar over de Eureka Cup. Het project waar Anniek jullie al iets over verteld heeft.

En eerlijk, ik ben enthousiast! Toen ik een leerling in de eerste klas was had ik, om genuanceerd te blijven, een hekel aan het vak techniek. Ik was niet handig met het omtoveren van muizenvallen in auto’s noch in voorwerpen maken in het computerprogramma Google Sketch Up. Maar een eigen idee bedenken, posters ontwerpen en oplossingen creëren, dat had mijn aandacht vijf jaar geleden zeker getrokken. En laat dat nou precies zijn waar het bij de Eureka Cup om draait.

Ik heb het idee dat alle leerlingen hun talenten en interesses kunnen inzetten. Zo zijn er een paar heel secuur bezig met het maken van een maquette en anderen schrijven een tekst voor de PowerPoint. De techneuten kunnen hun ei kwijt bij het maken van een app en de crea Bea’s versieren de poster met knipsels en plaksels. Maar de leerlingen worden ook uit hun comfort zone getrokken door juist sommige lessen zich bezig te houden met de gebieden van dit project waar ze normaal niet voor zouden kiezen. Een mooie combinatie dus.

Wat ik ook erg positief vind, is dat de leerlingen heel erg vrij worden gelaten in dit project. Er zijn weinig grenzen en ze worden echt ertoe gezet om met eigen oplossingen en ideeën te komen. Als iemand die originaliteit en creativiteit altijd waardeert vind ik dit een enorme pre.

Kortom, ik ben erg te spreken over dit project. En nee, school betaald mij niet (I wish) om hier één en al positieve geluiden te laten horen. Als kritische leerling heb ik vaak genoeg iets aan te merken op de gang van zaken, maar dit keer niet. Echt niet. Nee, serieus, niks op aan te merken…

Okay, één dingetje dan; meer leerlingen zouden van de Eureka Cup op de hoogte mogen zijn!

Door Redactie

Een gedachte over “De Eureka Cup”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.