Het lijkt een trend te worden op diverse middelbare scholen in de omgeving: een meme-account. De Vrije School Zutphen en het Isendoorn kenden al een dergelijk account, maar nu maken ook de leerlingen van het Staring College kennis met memes over onze eigen school.

“Op het account worden voornamelijk memes gepost, dit zijn foto’s die humor of een grap bevatten. Dit kan soms moeilijk te begrijpen te zijn voor mensen die niet in het dagelijks leven dergelijke accounts bekijken.”, laat een van de accountbeheerders van het account @staringmemes aan SC Speaks weten. De meme-cultuur speelt al een tijdje, maar docenten en ouders merken het niet altijd even duidelijk: de grappen blijven ‘ondergronds’. Het is een taal, zoals nu wel weer blijkt, die alleen de jeugd spreekt. Ook toen wij onze volgers op Instagram (@scspeaks) vroegen of ze het meme-account volgden, bleek dat maarliefst 97% het account al volgde.

@staringmemes had donderdagmiddag al een flink aantal volgers verzameld.

Het account @staringmemes wordt op dit moment gerund door vier scholieren: “Het was een spontaan idee om docenten en andere dagelijkse dingen op het Staring te vereeuwigen”. De beheerders van het account blijven voorlopig anoniem, toch is het indirect wel mogelijk deel te nemen aan het account: Door zelfgemaakte grappige plaatjes over het Staring in te sturen via de berichtenfunctie op Instagram, maakt men kans om terecht te komen met deze afbeelding op het account.

Voor ‘buitenstaanders’ kunnen de grappen nogal grof overkomen, maar de eigenaars van het meme-account @staringmemes hebben niet het gevoel dat ze mensen kwetsen met hun foto’s: “Wij vinden dat we docenten tot nu toe niet belachelijk hebben gemaakt, wij hebben echter alleen de waarheid verteld, de afbeeldingen moeten met een korreltje zout worden genomen”. Dit is bijvoorbeeld te zien in de grap die over mevrouw Schreuder werd gemaakt, een foto van een zeer verward persoon is te zien met erboven de tekst “wanneer Schreuder uitleg geeft over het Nederlandse rechtssysteem”  Mevrouw Schreuder zelf kan de humor ervan wel inzien: “Ik snap best dat ik zo over kan komen op leerlingen”. Toch geeft ze aan dat het ook gevaarlijk kan zijn, omdat het ervaren zou kunnen worden als belediging. De accountbeheerders zien dit gevaar een stuk minder: “Als leraren zich gekwetst voelen, kunnen ze een mailtje sturen naar het e-mailadres dat op ons account staat.”

In de toekomst zullen er waarschijnlijk nog veel herkenbare afbeeldingen geplaatst worden op het account. Deze is te vinden op: https://www.instagram.com/staringmemes/

 

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.