creative-mind-explosionVaak hoor ik mensen zeggen dat ze niet creatief zijn. Als je dan verder vraagt komen ze met het argument dat ze niet goed kunnen tekenen of schilderen. Heel lang ben ik ook zo’n persoon geweest, om er later achter te komen dat ik het begrip creativiteit altijd verkeerd heb begrepen.

De officiële definitie van creativiteit is het vermogen om iets nieuws te creëren. Er bestaan ontzettend veel soorten en vormen van creativiteit, waarvan de meesten door veel mensen niet als iets creatiefs worden beschouwd.

Misschien ben je inderdaad goed in schilderen of maak je de mooiste tekeningen, maar er zijn veel meer dingen die onder creativiteit worden gerekend, en ik weet zeker dat jij goed bent in een van die dingen.
Hier zet ik een aantal vormen voor je op een rijtje.

 • Schrijven
  Vind je het leuk om te schrijven? Kun je goed met woorden overweg? Word jij blij op het moment dat de docent je een schrijfopdracht opgeeft? Reken er maar op dat jij creatief bent. Literatuur wordt zeker onder de kunst gerekend en schrijven is zonder twijfel en teken van creativiteit.
 • Humor
  Maak je altijd mensen aan het lachen? Ben jij altijd in staat om mensen op te vrolijken? Voor het bedenken en goed over kunnen brengen van grappen heb je toch echt creativiteit nodig, dus humor is ook zonder twijfel een teken van creativiteit.
 • Onderzoek
  Als je onderzoek doet, ben je op zoek naar antwoorden die er nog niet zijn. Je stelt vragen die nog niet gesteld zijn en zoekt misschien wel een oplossing die er nog niet is. Dit is precies waar creativiteit om draait. Hoewel je het misschien niet zou verwachten, is onderzoek doen dus ook echt een creatieve bezigheid.
 • Beeldende kunst
  Of je nou schildert, graag met klei bezig bent, goed bent met houtskool of mooie dingen kan maken met de computer, zoals je waarschijnlijk wel verwacht vergt beeldende kunst veel creativiteit.
 • Muziek en acteren
  Speel je een instrument, zing of acteer je? Schrijf je graag liedjes, componeer of improviseer je graag? Hiervoor heb je veel creativiteit nodig, dus onderschat dit niet!

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden, er zijn er nog veel meer! Laat je dus vooral niet tegenhouden door het idee dat je niet creatief bent, want creativiteit is overal!

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.