Bonn
Bij de klimaattop werden 23.000 vertegenwoordigers uit 197 landen verwacht om te spreken over de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Met als doel, de temperatuur voor 2100 niet boven de 2 graden Celcius te laten stijgen. Dat betekent dat de wereld vanaf nu nog 590 tot 740 gigaton aan CO2 mag uitstoten.
Gaat dat lukken?

Gevolgen
2017 is een van de warmste jaren ooit gemeten. Dat betekent niet dat je het hele jaar lang door je zonnebril kan dragen, maar het weer wordt duidelijk extremer.
We zagen dit jaar al de orkanen Irma en Harvey grote delen van Sint Maarten en Texas volledig vernietigen. De hoeveelheid orkanen neemt niet toe, maar de sterkte ervan wel.
Ook zagen we de bosbranden in Portugal, en de slopende hittegolven van boven de 50 graden.

De EU
De EU is verantwoordelijk voor maar liefst 9% van alle CO2 uitstoot. De bedoeling is dat de EU de CO2 uitstoot jaarlijks met 12% vermindert, nu wordt er jaarlijks nog maar een daling 0,4% behaald. De EU kan nog 6 tot 9 jaar doorgaan op deze manier voordat het zijn aandeel heeft verbruikt. Om de CO2 uitstoot te verminderen moeten de Europese landen goede afspraken maken met de werkgevers uit verschillende sectoren.

De grote jongens

De grote vraag is, wat doet onze Klimaattiran in het Westen?
Donald Trump staat erom bekend klimaatscepticus te zijn en heeft besloten om uit het Parijs akkoord te stappen.
De VS is verantwoordelijk voor de uitstoot van maar liefst 20% van alle broeikasgassen.
Aan de andere kant is China, dat voor het eerst actief mee blijkt te werken aan het remmen van het versnelde broeikaseffect. Vroeger dacht men dat de opwarming van de aarde een list was van de rijke landen om China klein te houden, maar nu heeft de Chinese regering al honderden kolencentra gesloten en vervangen door kerncentrales (iets wat bekritiseerbaar is) . De vraag is nu nog of China geld gaat stoppen in het Green Climate fund (organisatie om ontwikkelingslanden te helpen bij het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen), waar de Amerikanen recentelijk zijn uitgestapt.

De Chinezen zijn al lang klaar met de tijd van het muren bouwen, het Amerika van Trump kan maar beter opletten!

 

bronnen: (WNF, AD, NRC handelsbland, nu, scientias, circulair nederland,elsevier)

Door Redactie

2 gedachte over “Bonn 2017”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.