plaatje scMet een beetje een zwaar gevoel in mijn benen stapte ik dinsdag 23 augustus op de fiets. Aan de ene kant zag ik er tegen op. ik zal eerlijk zijn: als je in een klas komt waar je praktisch niemand kent is dat best even spannend. Toch was ik daar ook wel erg nieuwsgierig door, het is wel een kans om nieuwe mensen te leren kennen!
Toen ik de school binnenliep bereidde ik mezelf voor op elke les alleen zitten. Dit viel gelukkig heel erg mee. Mijn klassen waren erg open en vriendelijk en ik heb nog bijna nooit alleen hoeven zitten.

Regelmatig hoor ik mensen dingen rondbazuinen over blijven zitten. Ik ging daar nooit zo op in, ik had er immers geen verstand van. Nu ik er zelf ervaring mee heb wil ik graag wat fabels en feiten op een rijtje zetten.

 1. Als je blijft zitten, is dat omdat je het voorgaande jaar te weinig hebt gedaan.
  Fabel! Hoewel er zeker wel gevallen zijn waarin leerlingen inderdaad niet zo veel hebben gedaan waardoor ze de stof onvoldoende beheersten, zijn er ook veel gevallen waarin iets anders een rol speelde, zoals sociaal-emotionele zaken of zoals bij mij: een verkeerde profielkeuze.
 2. Het jaar erna hoef je veel minder te doen.
  (gedeeltelijk) feit! Tot nu toe merk ik dat ik, omdat ik de stof al redelijk beheers, mijn werk veel sneller kan maken. Hierdoor kan ik in de les meer doen en heb ik dus minder huiswerk. Het werk dat je niet in de les kan maken moet ik natuurlijk nog wel gewoon maken.
 3. Je haalt hogere cijfers.
  Fabel. Je inzicht is misschien iets groter omdat de stof je wat bekender voorkomt, maar je zult nog steeds moeten leren. Als je niet leert, zal je geen negens halen. Ook niet als je bent blijven zitten, helaas!
 4. Van blijven zitten word je lui.
  Fabel. Hoewel het voor sommigen wel zo werkt, zijn er ook heel wat die juist wat harder hun best willen doen, want nóg een keer blijven zitten? Liever niet.
 5. Een nieuwe klas is best eng.
  Feit. Ik denk dat bijna iedereen die is blijven zitten dit wel zo heeft gevoeld. Het moment dat je een klas instapt met allemaal vreemde gezichten is best even spannend, hoewel het eigenlijk nooit nodig is.
 6. Alles wat je gaat doen is hetzelfde als vorig jaar.
  Fabel. Hoewel de stof bij veel vakken wel hetzelfde is, zijn er toch vaak dingen die anders zijn. Zo heb je bij projecten vaak een iets andere opdracht of krijg je van je docent bij sommige opdrachten een vervangende opdracht. Ook is de groep waar je in werkt compleet anders, wat ook voor afwisseling zorgt.

Graag zou ik dit bericht afsluiten met een boodschap voor jullie. Mocht je door omstandigheden blijven zitten: schaam je niet en weet dat het oké is om het spannend te vinden. Probeer je toch niet te veel zorgen te maken, want het komt uiteindelijk eigenlijk altijd goed. Toch raad ik jullie allen aan om wel heel goed je best te blijven doen op school. In één keer is toch net wat sneller dan wanneer je er een jaartje extra over doet!

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.