Monument op de Hoge Enk
Monument op de Hoge Enk – Foto: Rocío Barrientos Saavedra

Zeventig jaar geleden kwam er in Lochem een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Het einde van deze verschrikkelijke periode wordt nog elk jaar herdacht. In Lochem gebeurt dat op 2 april, de dag van de bevrijding van onze stad. En dit jaar, met het 70-jarige jubileum van deze gebeurtenis, krijgt de oorlog nog meer aandacht.

Zo’n zestig leerlingen verzamelden zich dinsdag op de Hoge Enk. Samen met een paar andere belangstellenden lopen ze een korte stille tocht richting het monument ter nagedachtenis aan de bij Lochem gesneuvelde soldaten.

Na de Last Post en een minuut stilte beginnen de leerlingen uit 1 en 2 gymnasium voorzichtig aan het Wilhelmus, met als gevolg dat het eerste couplet in canon wordt gezongen. Mevrouw Sprick herstelt de orde gelukkig op tijd en in koor eindigen ze met de het zesde couplet.

De aanwezigheid van de leerlingen wordt door de ouderen gewaardeerd. Gemeenteraadslid Tanja Pompe-Snoek(D66) vindt het mooi om te zien dat er zo veel leerlingen aanwezig zijn bij de herdenking. Volgens haar zijn er op dit moment veel dingen in de wereld gaande die voor grote spanningen zorgen. Ze denkt dat de herdenking ons ervan bewust maakt om nieuwe oorlogen in alle macht te voorkomen.

In de Gudulakerk wordt het programma afgemaakt en zingt het Lochems Mannenkoor. De zestig leerlingen, drie docenten, onze beide directeuren en een conciërge in het koor vormen de meerderheid van de aanwezigen. De andere bezoekers hebben allemaal een veel hogere leeftijd en hebben vermoedelijk zelf de oorlog nog meegemaakt.

Leerlingen lezen eigen gedicht voor – Foto: Rocío Barrientos Saavedra

Na een paar gedichten en muziek van leerlingen krijgt de burgemeester uiteindelijk de eer om de tentoonstelling van de leerlingen te openen. Het meest indrukwekkende van de middag is de toespraak van Frits Gies(85) die aangrijpend vertelt over de laatste dagen van de oorlog. Zelf heeft hij als Joodse jongen de oorlog overleeft.

Na afloop wil iedereen even de hand schudden met de veteranen die speciaal voor deze gelegenheid uit Groot-Brittanië zijn gekomen. Een van hen, Jake Matthews, was vijf toen de oorlog eindigde en is in Lochem als vertegenwoordiger van de divisie die de stad bevrijdde.

Oorlog heeft een grote stempel op zijn familie gedrukt. Zijn grootvaders vochten in de Eerste Wereldoorlog en zijn vader in de Tweede Wereldoorlog. Hij vindt het bijzonder om te zien hoeveel aandacht de Nederlandse jongeren aan de Tweede Wereldoorlog besteden. “Ik kom al 35 jaar naar Lochem voor deze gelegenheid en elke keer vindt ik het heel speciaal dat alle kinderen zich zo bezighouden met de Tweede Wereldoorlog. In Engeland is die interesse in de wereldoorlogen er pas sinds een paar jaar.”

Over het algemeen wordt de aanwezigheid van de leerlingen zeer op prijs gesteld. Of ze er ook wat van opgestoken hebben? “Dat kan ik alleen maar hopen.” aldus onze burgemeester.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.