Als peuter stond ze op het punt om op haar driewieler ‘naar Amerika te gaan’. Haar moeder hield dat plan nog maar even tegen, maar de wil om het buiteland te ontdekken was geboren en deze nieuwsgierigheid kenmerkt haar nog steeds. Nu, bijna twintig jaar later heeft ze al veel van de wereld gezien en creëert ze nationaal en internationaal haar eigen kansen. SC Speaks wilde wel wat meer van haar weten en hoe doet ze dat nu, al die stages en uitwisselingen in het buitenland?

Mevrouw Schreuder tipte me een tijdje terug over haar buurmeisje, Amanda Geenen, een jonge twintiger die al heel wat van de wereld heeft gezien. De verhalen die onze docent geschiedenis en maatschappijleer over haar vertelde klonken veelbelovend en niet lang daarna had ik e-mail contact met Amanda. Ze is een inspiratie voor iedere middelbare schoollier die het buitenland wil ontdekken. Het interview met Amanda is hieronder uitgewerkt.

thumbnail_1957838_10201912112883129_437686121733486606_o (1)
Op deze foto is Amanda te zien in een grot in Canada tijdens haar uitwisseling daar.

Hoi! Ik heet Amanda Geenen. Ik ben 22 jaar oud en woon momenteel in Den Haag. Ik heb mijn bachelor aan het Amsterdam University College gedaan. University Colleges bieden een Engelstalig ‘liberal arts’ programma aan. Dat betekent dat je veel verschillende vakken kunt volgen. Tijdens mijn bachelor ben ik een semester op uitwisseling geweest in Toronto, Canada. Daarna ging ik mijn master doen in Edinburgh, Schotland. Daar hield ik me vooral bezig met internationaal recht, bijvoorbeeld met de vraag aan welke regels landen zich moeten houden als ze oorlog voeren. Nu ben ik dus weer terug in Nederland en studeer ik nog één dag per week en loop ik stage bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Ik ondersteun onderzoekers die zich bezighouden met mensenhandel en kindermishandeling.

Op de middelbare school was ik heel leergierig, heel eager. Ik denk dat veel leraren mij graag in hun klas hadden, en dat veel klasgenoten me superirritant vonden, haha. Ik deed ook mee aan alle buitenschoolse clubjes, zoals debatteren en een Europees uitwisselingsproject. Ik leek dus behoorlijk braaf, maar ik heb wel een keertje afgekeken bij een S.O. met een spiekbriefje waarop ik in het Hebreeuws geschreven had. Dat begreep toch geen enkele leraar (maar je weet het nooit, dus doe het maar gewoon niet).

Hoe regel je dat eigenlijk, studeren in het buitenland?

Wat misschien niet iedereen weet is dat je ook tijdens je middelbare school al best veel mogelijkheden hebt om naar het buitenland te gaan, en dat het helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Van de Europese Unie kun je bijvoorbeeld geld krijgen om een uitwisseling met scholen in andere landen op te zetten. Kijk maar eens op de website van ERASMUS+. Wat ik zelf echt een aanrader vind zijn internationale zomerkampen, bijvoorbeeld van de Rotary, Lions of CISV. En als je echt lang naar het buitenland wilt, kun je aan een United World College de laatste twee jaar van je middelbare school doorbrengen. Als je interesse hebt in vrijwilligerswerk, kijk dan eens naar European Voluntary Service (EVS). Veel tussenorganisaties vragen veel te veel geld om je naar het buitenland te sturen. Kies dus liever voor een niet-commerciële instantie zoals Stichting VIA. Of ga WWOOFen, werken op een boerderij in ruil voor eten en een bed (of, in mijn geval, een houten hutje middenin een Noors bos).

Goed om te onthouden voor als je eenmaal studeert: veel universiteiten hebben studiebeurzen waarmee je een uitwisselingssemester (gedeeltelijk) kunt betalen. Sluit die mogelijkheid dus niet meteen uit omdat je denkt dat het te duur is. En heb je iets met Azië, dan kun je in je tweede of derde studiejaar met de Netherlands-Asia Honours Summer School naar China.

Wat heb je geleerd van je reizen naar het buitenland?

Geduld! Ik moet altijd heel hard lachen als ik net terug ben uit het buitenland, waar een kapotte trein gerust uren stil blijft staan, wanneer mensen lopen te mopperen op de NS om een vertraging van vijf minuten. Verder was ik vroeger best verlegen, maar dankzij mijn reizen knoop ik nu vrij makkelijk een gesprekje aan met vreemden. Mijn tijdlijn staat standaard vol met berichten in tien verschillende talen, en hierdoor voel ik me meer betrokken bij nieuws dat Nederland niet direct raakt. Het valt me trouwens op dat vrijwel al mijn buitenlandse vrienden uiteindelijk hetzelfde willen – zichzelf ontwikkelen, een leuke vriendengroep, een partner… erg ‘anders’ is dat niet.

En wat mis je van Nederland in het buitenland?

Dat is misschien heel simpel, maar vooral het eten! Ik ben vegetariër en dat is niet overal zo makkelijk als hier. Toen ik naar China vertrok heb ik geprobeerd een pot pindakaas mee te smokkelen, maar die moest ik afgeven op Schiphol. Dat vond ik heel erg! Gelukkig zijn stroopwafels in het buitenland populairder dan je zou denken. Verder mis ik soms wel de Nederlandse nuchterheid en de vrij informele manier waarop we met elkaar omgaan. En de fiets blijft toch mijn favoriete vervoermiddel – ik ben erg blij dat ik die weer kan gebruiken om van A naar B te komen zonder bang te zijn dat ik word overreden door een dubbeldekker

Wat zijn je dromen, doelen en heb je advies?

Ik hoop dat ik in de toekomst vooral veel kan blijven reizen en daar misschien mijn werk van te maken. Via een Europese studentenvereniging, AEGEE, volg ik verkiezingen in het buitenland. Het lijkt me gaaf om dat ook via de Nederlandse overheid te doen. Ik zie mezelf ook wel werken op een ambassade, of met vluchtelingen. Verder leer ik nu Arabisch, en hoop ik binnen een paar jaar een fatsoenlijk gesprek in die taal te kunnen voeren.

En een advies: misschien een olifant van een cliché, maar wees gewoon lekker jezelf. Als ik nu terugkijk merk ik dat veel van mijn interesses zijn ontstaan tijdens mijn middelbareschooltijd. Laat wat jou boeit niet vallen omdat het niet ´cool´ is. Zodra je gaat studeren kom je gegarandeerd mensen tegen met dezelfde gekke passie. En verder: ga geen mensen lopen afkraken om hoe ze zijn of wat ze doen. ‘Grappige’ opmerkingen blijken veel langer hangen dan je denkt. Probeer oprechte interesse in iemand te tonen, dan scoor je een heleboel karmapunten en heeft iedereen een minder stressvolle schooltijd.

Heb jij ook interesse om te studeren in het buitenland of wil je meer weten over welke studies er allemaal beschikbaar zijn? Ga dan langs bij je decaan of kijk op de site van een Nederlandse universiteit naar hun studieaanbod.

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.