Door onze gastreporter Esli Diepenbroek:
Het is een WONder!!
Nijmegen was vandaag de plaats waar het moest gebeuren. Op 18 juni 2015 begon de WON-manifestatie 2.0, met een nieuwe ronde en nieuwe kansen. Zijnde het een nationale finale, hadden de leerlingen een hele kluif aan de moordende concurrentie. Toch wist de strenge doch rechtvaardige jury hun presentatiekwaliteiten te waarderen, en verkozen zij het Staring College als nationale winnaar boven de andere gegadigden. Dus sleept het achtkoppige team alwéér op wonderbaarlijke wijze de winst mee naar het Staring, ondanks het feit dat dit succesverhaal volgens de winnaars slechts een uit de hand gelopen maatschappijleerproject is.
Wederom mocht ik de hechte groep vergezellen als een trouw supporter, reporter en fotografe. Inclusief ikzelf ging er daarom weer een colonne van twaalf personen op weg naar de locatie, waar het festijn zich later die dag zou gaan afspelen. Nu hadden we echter het geluk wat later dan bij de regionale finale te kunnen afspreken, maar desondanks konden velen de drang niet weerstaan om in de auto de onderbroken slaap voort te zetten.
Maar dit gold niet voor de presentatoren, die de verantwoordelijkheid hadden het clubje te vertegenwoordigen. Never change a winning team, dus moesten Jan Willem Wesselink en Frederike Jansen het kunstje van de afgelopen manifestatie op z’n minst evenaren. Gezien het resultaat, wisten ze zeer overtuigend te presenteren. Ik geloofde in ieder geval wel in de genialiteit van de uitvoering.
Maar waarom was het Staring nu écht als winnaar uit de bus gekomen? De jury hebben we gevraagd de geheimen van hun keuze aan ons prijs te geven, wat ze ook uiteindelijk hebben gedaan.
De concurrentie had een heel ander soort onderzoek gedaan, hetgeen zorgde in een grote variatie in onderzoeksonderwerpen. En dus waren de projecten op zichzelf vrij onvergelijkbaar. Er zat, aldus de jury, niets anders op dan de gegeven presentaties te vergelijken.

Ons team, dat met bloed, zweet en tranen twee jaar vrijwillig aan het onderzoek had gesleuteld, was gedreven met de volle betekenis van het woord. Het enthousiasme en de toewijding kwam goed naar voren tijdens de rondleiding in de tentoonstelling, wat de sleutelrol zal hebben gehad in de keus van de jury (om de acht scholieren tot winnaar te bekronen).
De hoeveelheid tijd, moeite en vooral stress die de leerlingen erin hebben gestoken kwam tot ontlading tijdens de ontknoping van die middag. Dit was zeker de merken toen het Staring-team als enige groep met luid gejuich de trappen van de collegezaal afstormde en de kartonnen oorkonde in ontvangst nam. De enorme vertraging op de terugweg naar Lochem bleek zelfs niet te deren na deze vermoeiende maar indrukwekkende dag.
Ik mag mezelf nu oprecht een trotse supporter noemen, en hierbij feliciteer ik dan ook Simon Baauw, Franka de Haan, Demy Gerritsen, Frederike Jansen, Ariane Litjens, Dieke Ribbers, Qing Scholten en Jan Willem Wesselink met de overwinning en 1e plaats op de landelijke WON-manifestatie anno 2015.
