Vorige week was het 4 en 5 mei. Ook in onze omgeving zijn veel gevechten gevoerd om de vrijheid terug te krijgen. Zoals iedereen maar al te goed weet is de oorlog in Nederland gestart op 10 mei 1940 door Adolf Hitler. Mei 1945 waren de Duitsers overal verjaagd door de geallieerden, en in Geesteren gebeurde dat als volgt:

Maart 1945 hadden een paar fanatieke Duitsers een mitrailleursnest in buurtschap Overbiel aan de hekweg geïnstalleerd, niet wetende dat er in de hooischuur 5 meter van ze vandaan veel mensen ondergedoken zaten. De vijand werd opgewacht en vanaf hun plek hadden ze een weids uitzicht. Vanuit de kant van Neede kwamen de geallieerden, waarna er een vuurgevecht ontstond. Midden in het schootsveld echter lagen twee boerderijen, die van Te Veldhuis (boerderij Groot Willink) en van Klein Willink (boerderij Scherpenoord). Het was onvermijdelijk dat deze boerderijen in brand vlogen, het interesseerde de Engelsen niet dat er gebouwen stonden, ze schoten gewoon terug.

Mijn overgrootvader was daarbij betrokken (familie te Velthuis) en de plek waarvan er geschoten werd, daar woon ik nu. Er zitten hier zelfs nog kogels in de aarde.

Aan de andere kant van mijn familie (Izaks) is in de oorlog veel gebeurd. Mijn oma ( Willy Izaks ter Horst ) is geboren op 25 december 1941 in Neede. Op 31 maart 1945 is het huis afgebrand en is alles verwoest. Vlak daarna kwamen er mensen van het Rode Kruis helpen met de wederopbouw en hebben aan mijn oma’s familie kleren gegeven omdat ze niks meer haddenl. Alles was kapot, dus hebben ze 4 jaar in de varkens schuur moeten wonen. Na de oorlog in de hongerwinter lieten ze een meisje uit Den Haag aansterken.

De conclusie: De oorlog van toen heeft op iedereen en alle families betrekking gehad. Daarom is het belangrijk dat we dit herdenken, en dat we vieren dat we nu vrij zijn.

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.