Ik merk de laatste tijd dat steeds meer mensen interesse tonen in fotografie. Nu ook de televisie serie: “Het perfecte plaatje” op televisie is, dacht ik dat het misschien een goed idee was om een artikel te schrijven over fotografie. Ik maak in mijn vrije tijd zelf ook foto’s. Deze verschillen van foto’s van de textuur van een bloemblad, tot foto’s van een steegje in een gehucht in Italië. Echter zitten er in elke foto’s dingen verstopt die de foto prettiger maken om naar te kijken. Daarom hierbij tien tips om betere foto’s te maken.

Tip 1: Gebruik 1/3 lijnen.      

Op veel telefoons zit bij de camera een functie om een raster over het beeld heen te leggen wat lijkt op het speelveld voor boter, kaas en eieren. Dit rooster is echter heel belangrijk in de fotografie. Als je in je foto het onderwerp op de 1/3 lijn zet trekt dit aandacht. Als je slim gebruik maakt van deze functie zullen je foto’s al gauw veel beter worden.

Tip 2: Patronen.
In de natuur, maar ook in steden zijn veel patronen te vinden. Van bakstenen die in een bepaalde constructie zijn gemetseld, tot hele huizen die in een bepaald patroon staan. Patronen zijn fijn om naar te kijken maar wanneer een patroon verbroken wordt maakt dit de foto nog interessanter. Denk bijvoorbeeld aan een foto van een heleboel gele paraplu’s met één groene paraplu ertussen. De aandacht wordt dan meteen getrokken naar die groene paraplu. Dus zoek naar imperfectie.

Tip 3: Lijnen.
In bijna alle foto’s zijn lijnen te vinden. Dit kan zowel de horizon zijn, als een weg of een brug. In elke foto zit wel een lijn. Foto’s worden aantrekkelijker als deze lijnen naar één punt lopen, of evenwijdig lopen. In sommige foto’s zijn er wel lijnen maar lopen ze door elkaar heen. Dit kan erg interessant zijn omdat het anders is, maar een foto zoals hieronder, waar de lijnen allemaal naar één punt lopen is fijner om naar te kijken.

Tip 4: Standpunt.
Veel mensen blijven staan terwijl zij een foto maken. Dit is best belangrijk om een scherpe foto te krijgen maar in plaats van staand je foto te maken kun je knielen om bijvoorbeeld dichter bij je onderwerp te komen. Werken met andere standpunten dan normaal geven een interessantere kijk op de wereld om je heen. Iedereen heeft weleens een boom gezien, maar weinig mensen hebben een boom gezien vanaf de stam.

Hoe vreemder het standpunt, hoe interessanter de foto kan worden.

Tip 5: Kleur.
In bijna elke foto zit kleur (Behalve in zwart-wit foto’s). Als je kleur handig gebruikt kan dit je foto mooier maken. Door kleuren te fotograferen die goed bij elkaar passen creëer je een rustig beeld. Echter wanneer je kleuren fotografeert die niet goed bij elkaar passen zal dit je foto origineler maken en daarmee ook interessanter. Gebruik kleuren in je voordeel. Om uit te zoeken welke kleuren bij elkaar horen of welke dat juist niet doen kun je een kleuren cirkel gebruiken die ook veel wordt gebruikt bij beeldende vorming.

Tip 6: Licht.
Licht is essentieel op een foto. Zonder licht zie je het onderwerp niet, maar met teveel licht is het onderwerp ook niet prettig om naar te kijken. Vele camera’s, waaronder ook telefoons, hebben een flitser. Probeer echter de flitser zo min mogelijk te gebruiken, vaak wordt je onderwerp hierdoor overbelicht en het geeft een onnatuurlijk beeld. Gebruik in plaats van je flitser één van de vele instellingen op een camera. Sommige telefoons hebben een professionele modus of een manual mode, waarin je bijvoorbeeld de sluitertijd en de ISO kan aanpassen, heeft je telefoon dit niet, dan kun je een app downloaden waardoor deze het wel krijgt. Zoek in de app store op: “Manual camera” en kies één van de vele apps. 

Echter is de lichtinval op je onderwerp ook interessant om mee te werken. Neem je bijvoorbeeld een foto waarbij maar de helft van je onderwerp belicht is, of belicht je het hele onderwerp. Belichting is erg belangrijk en maakt je onderwerp soms duidelijker, of zorgt ervoor dat de aandacht naar je onderwerp wordt getrokken. Zie belichting als een soort spotlight op het podium tijdens een toneelstuk. De persoon in de spotlight zal meer aandacht trekken dan iemand die er in het donker naast staat.

Tip 7: Onderwerp.
Veel mensen proberen met fotografie een verhaal te vertellen. Wanneer je een foto maakt van bijvoorbeeld een huis, dan is dat gewoon een foto met een huis erop. Echter wanneer je een serie foto’s maakt van het huis. Met verschillende standpunten, misschien kom je dichter bij een bepaald deel van het huis of maak je een foto van een meubelstuk in het huis, of misschien de bewoners, dan vertellen de foto’s een verhaal over het huis. Van wie het is, hoe het is ingericht of misschien wat er zo bijzonder aan is.

Tip 8: Ga naar buiten.
Fotografie is een heel breed begrip. Onder fotografie valt portretfotografie, landschapsfotografie, macrofotografie, architectuurfotografie en ga zo maar door. De wereld buiten biedt tal van interessante onderwerpen om te fotograferen zoals mensen, planten, dieren, huizen en noem het maar op. Dus ga naar buiten en kies een onderwerp.

Tip 9: Ontwikkel je eigen stijl.
Dit klinkt heel ingewikkeld, al valt dat reuze mee. Een eigen stijl ontwikkelen kost wel veel tijd. Wie weet maak je fantastische foto’s van nachtdieren, of ben je erg goed in het overbrengen van emoties in een foto. Met je eigen stijl zullen je foto’s een soort keurmerk hebben. Zodat wanneer je misschien foto’s gaat exposeren, dat mensen je werk zullen herkennen.

Tip 10: Breek alle regels.
Elke fotograaf zal deze tip geven en waarschijnlijk heb je deze tip al duizend keer gehoord maar al deze tips zijn slechts tips. Ze maken een foto misschien wel aantrekkelijker om naar te kijken maar soms is het juist interessanter om je onderwerp in het midden van de foto te zetten. Of om een onderwerp lijnen te laten breken. Eigenlijk is deze tip een aanvulling van de vorige. Met het breken van de regels creëer je een eigen soort stijl. Soms trekt een foto juist de aandacht omdat deze zo anders is dan andere foto’s en misschien wel omdat de foto niet prettig is om naar te kijken.
Met deze tien tips zullen je foto’s wellicht een stuk beter worden. Of je nu deze tips toepast bij een vakantiefoto, of bij een interessante foto van je hond. Ze zullen je fotokwaliteit zeer verbeteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.